marți, 12 iulie 2011

Big Brother & The Holding Company - Cheap Thrills

Big Brother & The Holding Company - Cheap Thrills (1968)




În această dimineaţă m-am trezit decis să înfăptuiesc un lucru pe care mi-l propusesem de multă, multă vreme, adicătelea, scrierea unei cronicuţe dedicate acestei mari (poate chiar cea mai mare) cântăreţe a muzicii pop sau rock - Janis Joplin.

Sunt multe aspecte cunoscute despre Janis Joplin, mai ales pentru fanii muzicii anilor 60: dependenţa ei de alcool şi droguri, instabilitatea sa emoţională şi comportamentul extravagant care a alienat o bună parte din cunoscuţi, promiscuitatea sa (şi băutura ei preferată - Southern Comfort, pe care îl asimila în cantităţi generoase înainte şi după concerte). Vocea sa incredibilă şi inimitabilă s-a datorat nu în mică parte tabacului şi apei-de-foc (notă fanilor lui Winnetou!).


Totuşi, în condiţiile în care Joplin a cântat şi acompaniată de orchestre de muzică soul (cu rezultate mai puţin relevante), s-a putut observa foarte bine că atu-ul instrumental a fost deţinut de formaţia de rock psihedelic Big Brother & The Holding Company, care ofereau un fundal îndeajuns de încărcat şi viguros pentru a contrabalansa forţa interpretativă a solistei. Combination Of The Two, piesa de început, deşi o are pe Joplin la microfonul din spate şi e cântată de vocalistul de la Big Brother, este dominată de talentul uluitor al lui Joplin, cu nimic mai prejos decât o cântăreaţă de blues sau jazz profesionistă, şi scoate scântei de la solo-urile de chitară electrică. Deşi nu la înălţimea fraţilor de la Blue Cheer în materie de prestaţii vulcanice la chitară, Big Brother nu erau chiar departe. Întreg albumul este dominat de pasiune, iar momentele mai liniştite nu fac decât să pregătească punctele de maximă tensiune; chiar dacă nu se găsesc compoziţii proprii, cu excepţia piesei Turtle Blues, Joplin a imprimat pieselor de la alţi compozitori pe care le-a interpretat personalitatea sa tumultoasă.


Nu în ultimul rând, se cuvine menţionată coperta albumului: făcută de marele desenator american George Crumb, coperta este excepţională, foarte viu colorată, cu ilustraţii detaliate şi hazlii, o încântare pentru ochi, şi pe bună dreptate un obiect clasic al culturii pop.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu